Producenti

Pěstitelé cukru v Paraguayi si plní svůj sen



23. května 2014

Družstvo Manduvira v Paraguayi vzniklo ze skupiny farmářů, kteří bojovali s neférovými cenami a nespravedlností v obchodních praktikách vedoucích světových výrobců a exportérů organického a Fairtrade certifikovaného cukru.

Se svými 1 750 členy, exportuje demokraticky organizované Družstvo Manduvira Fairtrade certifikovaný cukr do takřka 20 zemí na celém světě. Kromě cukrové třtiny produkuje Manduvira  také sezam, bavlnu, ovoce a zeleninu. 

Od bažin k potůčkům

Manduvira se nachází ve vzdálené a izolované oblasti Arroyos y Esteros, jejíž jméno se překládá jako „bažiny a potůčky“, zhruba 70 km na severovýchod od hlavního města Asuncionu. Celý region je známý jako „organické“ údolí Paraguaye díky tradičním výrobním technikám místních farmářů v souladu s životním prostředím. 

V prosinci 2011 položilo družstvo základní kámen prvního svého rodu cukrovým mlýnem vlastněným výrobci. Ten začal fungovat v květnu roku 2014. Na otvíracím ceremoniálu, kterého se zúčastnilo na 2 000 lidí, včetně paraguayského vice-prezidenta, prohlásil Ředitel družstva, Andres Gonzalez: „Náš sen o cukrovém mlýnu vlastněném družstvem, a ne soukromým obchodníkem, se stal skutečností.“

Místo toho, aby platili za dopravu a za pronájem jiného závodu 100 km daleko, znamená tento mlýn v hodnotě 15 milionů dolarů, financovaný z úvěrů, Fairtrade prémie a Fairtrade fondu, významné zlepšení v životech pěstitelů cukru, dělníků a jejich komunit. Manduvira a její mlýn jsou ukázkovým příkladem rozvoje s pomocí Fairtrade. 

Skromné začátky

Družstvo bylo založeno roku 1975 skupinou učitelů a zemědělských výrobců jako spořitelní a úvěrové družstvo, jehož cílem bylo pomáhat členům získat úvěr a podporovat projekty, ze kterých by měla přínos celá komunita. Později se jejich aktivity rozšířily o produkci rostlin a v roce 1999 získalo družstvo Manduvira Fairtrade certifikaci. 

Od roku 2004 využívalo družstvo pronajatý mlýn, do kterého vozilo svoji sklizeň po dlouhých a špinavých cestách. To činilo z výroby cukru poněkud drahou záležitost a peníze opouštěly komunitu. Nový výrobci vlastněný mlýn bude zaměstnávat okolo 200 lidí a přinese tak pracovní příležitosti dětem farmářů, kteří opustili region za prací ve městě. Bude taky znamenat stabilní příjem a zvýšenou produkci cukru. Farmáři také tvrdí, že se zlepší kvalita, neboť cukrová třtina se bude zpracovávat čerstvě pořezaná. Jejich cílem je zpracovávat a exportovat organický a Fairtrade cukr nejvyšší kvality s přímým propojením farmářů a konečných uživatelů.  

Manduvira a Fairtrade

Manduvira dostává Fairtrade prémii za svůj certifikovaný cukr a sezam. 4lenové pak demokraticky rozhodují, kam prémii investují. Družstvo využilo prostředky z prémie na zvýšení produktivity, na zlepšení svých domovů a na zdravotní centrum s doktorem, zubařem a laboratoří, které je k dispozici všem členům a komunitě. Je to jediné zdravotnické centrum v celém regionu. Služby spjaté s Fairtrade, které jsou poskytovány členům, zahrnují spořící a úvěrové služby, zemědělskou asistenci, zdravotní a zemědělská školení, vzdělávání, umění, hudbu, jazykové a počítačové kurzy a pro děti z nízkopříjmových rodin také uniformy a školní pomůcky. 

Prostřednictvím kontaktů z Fairtrade mohlo družstvo Manduvira rozšířit počet trhů, na kterých prodává svoji produkci, a uzavřít dohody se společnostmi a nevládními organizacemi poskytujícími školení, technickou asistenci a půjčky. 

Bláznivý sen se stal skutečností

“Když jsme začali, neměli jsme nic. Fairtrade nám pomohl se spojit s trhem,” říká pan Gonzalez. „V Paraguayi lidí říkají, že jsem chudý a šílený, že nikdy nebudu schopen prodávat a exportovat svůj cukr napřímo, že nikdy nebudu mít svůj mlýn. Fairtrade nám ale řekl, že to jde. Mlýn je výsledkem let snahy, těžké práce a obětí. Projekt bylo možné zrealizovat jen díky podpoře, kterou jsme dostali od Fairtrade. Myšlenkou je zvýšit naši roli ve výrobním řetězci od semene až na místo určení a udržet tak u nás větší hodnotu.“

Mlýn bude produkovat víc, než je schopna vyprodukovat doposud pronajímaný výrobní závod – okolo 1 000 t cukrové třtiny za den, což je zhruba 100 t cukru. A tato čísla mohou do budoucna ještě růst. 

Mnohé problémy ještě zůstávají. „Jsme 100% Fairtrade družstvo a teď máme najednou začít konkurovat v globalizovaném světě,“ upozorňuje Gonzalez. „Musíme si udržet etickou, sociální a environmentální zodpovědnost a přitom konkurovat v ne vždy férovém prostředí. Ale budeme pevní a budeme hájit svoje přesvědčení.“

Dodává: „Říkám všem drobným výrobcům v Paraguayi a po celém světě, aby nepřestávali bojovat za svoje sny. Všechno je možné, když v to věříte a když na tom pracujete.“

 


Facebook
YouTube