Produkty

Kakao


Zatímco většina kakaa na světě pochází ze západoafrických zemí, jako je Pobřeží slonoviny nebo Ghana, Fairtrade pracuje také s drobnými pěstiteli v celkem 20 zemích v Latinské Americe, v Africe a v Asii. Fairtrade kakao můžete nalézt ve všech podobách čokolády, ale i tam, kde byste ho nečekali, třeba ve zvláčňujících krémech.


Prvním kakaovým výrobkem se známkou FAIRTRADE byla čokoláda Green&Black Maya Gold v roce 1994. To byl první průnik Fairtrade na trh s cukrovinkami s roční hodnotou kolem 80 miliard dolarů. V roce 2014 bylo v rámci Fairtrade 176 000 drobných pěstitelů kakaa, organizovaných do 130 organizací po celém světě. 

Fakta o Fairtrade kakau 

•Fairtrade prémie vyplacená v roce 2013 činila 9,8 milionů euro. Skoro polovina této sumy byla na základě rozhodnutí producentů investována do produktivity a kvality.  

•Původ Fairtrade kakaa: Belize, Bolívie, Kamerun, Kostarika, Kolumbie, Pobřeží slonoviny, Dominikánská republika, Ekvádor, Ghana, Haiti, Honduras, Indie, Nikaragua, Panama, Papua-Nová Guinea, Peru, Sv. Tomáš a Princův ostrov, Sierra Leone, Srí Lanka

•Dostupná kvalita: běžná nebo organická

•Dostupné odrůdy: Boby Forastero jsou většinou využívány na výrobu mléčné čokolády, zatímco boby Criollo a Trinitario jsou využívány na výrobu kvalitních kakaových výrobků. 

Fairtrade fakta a data o pěstování kakaa: Monitorovací a vyhodnocovací zpráva za rok 2014, 6. vydání, Fairtrade International

Fairtrade vliv na farmáře

Fairtrade kakao nabízí farmářům možnost si rozumně vydělat, neboť Fairtrade standardy obsahují i ujednání o minimální ceně. Fairtrade prémie je vyplácena navíc k výkupní ceně a je poskytována družstvům a asociacím na sociální a ekonomické investice, jakými jsou vzdělání, zdravotnictví, pořízení vybavení a získání půjček pro členy. 

FAIRTRADE certifikační známka na výrobcích poskytuje spotřebitelům záruku, že jsou Fairtrade producenti kakaa průběžně kontrolování na dodržování standardů dětské práce, které zakazují tu nejtěžší dětskou práci a nucenou dětskou práci. Vyžaduje se dodržování konvence Mezinárodní organizace práce (ILO) 29, 105, 138 a 182 jako relevantních standardů pro dětskou práci. Na jejich základě vypracovalo Fairtrade International vlastní standardy. 

 

 

Výzva pro Fairtrade 

Poptávka po kakau v posledních letech konstantně roste, v průměru o 13 % každý rok, už od roku 1910. Přesto v roce 2020 očekávají zástupci průmyslových odvětví zvýšení poptávky o dodatečný milion tun ročně – zvýšení o 30 % ve srovnání se stávající roční produkcí, čímž by poptávka převýšila nabídku. 

Navzdory silné poptávce čelí mnozí drobní pěstitelé problémům s prodejem dostatečného množství, aby si vydělali udržitelný příjem – zpracování kakaa je v rukou několika málo hráčů, kteří se neustále spojují, čímž zvyšují tlak na ceny dodavatelů surovin na začátku dodavatelského řetězce. 

Ani to, co jsou pěstitelé schopni prodat, není ohodnoceno, jak by mělo být – pěstitelé v Západní Africe dostávají 3,5 – 6,4 % konečné hodnoty tabulky čokolády obsahující jejich kakao. Toto číslo se od konce 80. let snížilo z 16 %. Během tohoto období zvýšili zpracovatelé svůj podíl z 56 na 70 % hodnoty tabulky čokolády. Prodejci v současnosti dostávají zhruba 17 % (oproti původním 12 %). 

Celosvětově je každoročně vyprodukováno kolem 3,5 milionu tun kakaa. Fairtrade certifikovaná produkce představuje jen zlomek tohoto objemu. Přesto existuje v souvislosti se závazkem obřích cukrárenských společností k udržitelnosti zdrojů kakaa obrovský potenciál pro zvýšení prodeje a zvýšení vlivu na Fairtrade farmáře. 

Obecná fakta o kakau 

•Kakao se pěstuje na stromech a je považováno za tropickou rostlinu. Roste v teplých dešťových podnebích. 

•Plody na stromech obsahují 30 – 40 zrn, která se vyloupávají, fermentují a suší na slunci, než se stanou kakaovými boby. 

•Světovým lídrem v dovozu kakaa je Holandsko, které se zavázalo používat do roku 2025 přejít na používání udržitelného kakaa pro veškeré domácí kakaové a čokoládové výrobky. 

•Africké země vyprodukují 73 % kakaa na světě. Více než polovina pochází z Pobřeží slonoviny. 

•Fairtrade producenti kakaa obdrželi 9,8 milionu euro v rámci Fairtrade prémie z prodejů kakaa v letech 2012 – 2013. Takřka polovina prémie byla investována do zlepšení pěstování a zpracování. 

Fairtrade kakaové novinky 

 

Fairtrade pěstitelé kakaa investovali do změnynová zpráva o Fairtrade kakau v Západní Africe

6. června 2014

Fairtrade pěstitelé kakaa v Západní Africe investují do svých farem, infrastruktury a komunity. Ale potřebují hlubší dlouhodobé partnerství, aby mohli uskutečnit změnu. Tuto zprávu obsahuje nový zpráva „Fairtrade kakao v Západní Africe“…

(více)

 

Fairtrade kakao míří do Pacifiku 

30. května 2014

Gratulujeme pěstitelům kakaa v Papui-Nové Guinei, kteří se stali první Fairtrade certifikovanou organizací prodávající Pacifickému dodavatelskému řetězci. Brzy uskuteční svoji první dodávku Fairtrade kakaových bobů…

(více)

Fairtrade pěstitelé kakaa vítají závazek společnosti Ferrero 

20. března 2014

Cukrárenská společnost se chystají zakoupit 20 000 t Fairtrade kakaa v následujících 3 letech v rámci nového Fairtrade kakaového programu, z čehož budou těžit tisíce pěstitelů kakaa v Pobřeží slonoviny…

(více)

 

 

 

 



Facebook
YouTube